Dış Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama özellikle binalarda bağıl ısı nemi yakalamak için kullanılır. Normalde konfor koşulları 20-22 derecedir. Bu sıcaklıkları sağlamak için kullanmış olduğumuz malzemelere mantolama malzemeleri bu yapılan işlemede dış cephe mantolama uygulaması denir.

Bu süreçte ısı yalıtım malzemeleri olarak sınıflanan kısımda ısı iletkenlik katsayı vardır. Bu ısı iletkenlik katsayısı 0.065 altında olan malzemelere ısı yalıtım malzemeleri denir. Genelde cephelerde kullanılan malzemelerin lamda değeri 0.030 ile 0.040 arasında kullanılan malzemelerdir.

Özellikle bu uygulamaların yapılmasındaki en önemli nedenlerden birisi daire içlerinde oluşan küf rutubet gibi yerlerin giderilmesidir. Enerji kimlik belgesi 2011 den itibaren zorunlu hale gelmiştir. Özellikle enerji kimlik belgesini almadan önce muhakkak yalıtım uygulaması yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak konforlu rahat bir ortam ve uzun ömürlü bir bina için dış cephe mantolama yapılmak zorundadır.

Dış Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama malzemeleri nelerdir?

Dış cephe mantolama da yalıtım malzemesi olarak kullanılan farklı dış cephe malzemeleri vardır. Bu malzemeler ile ilgili olarak bunlardan birkaç tanesi anlatalım. Isı yalıtım levhalarından biride Xps dediğimiz özel gazlarla sıkıştırılmış olan bir malzemedir. Genel anlamda gözeneklerinin sık olması nedeni ile nefes alıp vermesi daha zordur. Yoğunluğu ise daha yüksek olup daha sert bir ısı yalıtım malzemesidir. Diğer malzeme ise karbonlu eps dediğimiz hava ile sıkıştırılmış malzemedir. Fakat içerisindeki karbon takviyeleri sayesinde ısı iletkenli katsayısı düşürüldüğü için ısıya karşı gösterdiği direnç artırılmıştır. Genel anlamda malzeme olarak karbonlu eps dediğimiz malzemeyi daha yoğun olarak uygulamaktayız. Çünkü ısı iletkenlik katsayısının düşük olması hem binanın nefes alıp vermesine müsaade etmesi ve malzemenin esnek yapıda olması bu malzeme için bir avantaj teşkil ediyor. Diğer bir malzeme ise taş yünü dediğimiz bir malzememiz var bu malzemede yanmaz dediğimiz a sınıfı belgeye sahip. Özellikle alev riski olan veya özel binalarda taş yünü dediğimiz malzemeyi kullanabiliriz.

Dış cephe mantolama nerelere yapılır?

Genelde Dış cephe duvarlarına, bodrum kat tavanlarına ve çatı zeminlerine uygulanmaktadır.

Genel olarak yapılan özellikle yerler küf rutubet nem gibi problem yaşandığı içerde kabarmaların yaşandığı özellikle yapılması gerekir.

Dış cephe mantolama ne kadar yakıt tasarrufu sağlar?

Yakıt tasarrufundan bahsederken önce kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve malzemenin bir paket sistem olması ve paket sisteminin üretici firmanın birinci sınıf malzemesi olması önemlidir. Bu aşamadan sonra dikkat edilecek kısım malzemenin kalınlığı çünkü kullanılacak malzemenin kalınlığı ne kadar artarsa elde edeceğimiz ısı tasarrufu bu ölçüde artacaktır.

Bu anlamda 3. Olarak da dikkat etmemiz gereken şey de kullanılacak olan malzemenin doğru şekilde tatbik edilmesidir. Uygulama ts 825 standartlarında yapılıyorsa elde edilen tasarruf yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde de yakıt tasarruflarında görülen  % 50 ile % 60 oranında tasarruf elde edildiği görülmüştür. Bodrum ve çatı yalıtımları da elde edilecek ısı tasarrufu oranını artırmaktadır.

Dış cephe mantolama fiyatları nelerdir?

Mantolama uygulaması sanıldığının aksine maliyetli bir işlem değildir. Çünkü ısı yalıtım için harcanacak olan bedel cebimize 3 ile 4 arasında geri dönmektedir. Her şeyden önemlisi insanlar sağlıklı ve konforlu bir ortamda bulunmuş olacaklardır. Bunlar için vereceğimiz para aslında maliyet değil kazançtır. Fakat burada insanların belli bir bütçesi vardır bu bütçeleri karşılayabilmeleri anlamında uygulayıcı olan firmanın taksit yapması önemlidir. Firmamız bu anlamda belli taksitler yaptığı gibi bankalarla beraber oluşturduğu taksitlendirme seçenekleri ile 60 aya varan vadelerle müşterilerimize imkan sunmaktadır. Böylelikle taksitleri öderken yakıt tasarrufu ile müşterilerimiz artı bir bedel ödemeden yalıtım uygulamasını yapmış olurlar

Dış cephe yalıtım işlemi ne kadar sürer ve ömrü ne kadardır?

Dış cephe mantolama uygulaması binanın metrajına, mimarisine, uygulayacak olan ekibin sayısına ve hava koşullarına göre değişir. Bu anlamda normalde ortalama 1000 m2 lik bir bina olumsuz bir koşul olmadığı takdirde 20-30 gün içerisinde bitirilir. Burada iş süresi tabii önemlidir ama iş süresinde bitirilecek diye uygulamada uyulması gereken kuruma sürelerine uygulamada tatbik edilmesi gereken kıstaslarında atlamadan bir fiil tatbik edilmesi önem arz eder. Bayındırlığın ve izoder in öngördüğü standartlarda doğru bir firma tarafından ve uzman bir ekip ile doğru malzemeyle yapılan uygulama ile dış cephe mantolamasının ömrü binanın ömrü kadardır. Sadece ihtiyaç duyulduğunda binanın dış cephe boyasının yenilenmesi yeterlidir.